Witam.
Dziś przepis na bardzo pyszne i bardzo proste danie obiadowe: udka pieczone na kiszonej kapuście.
Składniki:
- ok. 1kg kiszonej kapusty
- 6 udek
- 10 plasterków boczku średniej grubości
Przyprawy:
- 1 kostka drobiowa,
- słodka mielona papryka bądź przyprawa do kurczaka,
- kminek,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Udka posypać solą, pieprzem. Natrzeć czerwoną, słodką papryką lub przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilka minut.
Dno formy (u mnie wielka gęsiarka) wyłożyć plastrami boczku.
Równomiernie rozłożyć kapustę.
Rozkruszyć na kapustę jedna kostkę drobiową, posypać lekko kminkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Na kapuście ułożyć udka.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180*C i piec około 1,5 godziny.
Podawać z ziemniakami.
Polecam, bo danie jest proste i bardzo pyszne!
Pozdrawiam :*
Ja niestety nie przepadam za kiszoną kapustą, nie moje klimaty :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam kiszoną kapustę :D
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! uwielbiam kiszoną kapustke!
OdpowiedzUsuńaaa jeszcze nie jadłam obiadu, a przez ten post mi się o tym przypomniało:D
OdpowiedzUsuńPycha:) Świetnie smakują też żeberka zapiekane w kiszonej kapuście - nie wiem co smaczniejsze, żeberka czy ta kapusta:D
OdpowiedzUsuńMmmm wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa w podobny sposób robię golonkę :P
Na widok tych udek ślinka mi pociekła :)
OdpowiedzUsuńNie lubię udek :p
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne!!
OdpowiedzUsuńMniam :) Też miałam dzisiaj kuraka na obiadek :)
OdpowiedzUsuń