Hej Kochani!
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, więc osobiście mam za sobą już kilka ciast upieczonych tej wiosny właśnie z rabarbarem. Na blogu znajdziecie już 3 przepisy na ciasto z rabarbarem (łącznie z tym). Ciasto z kruszonką nada się super również do innych owoców - już czekam z niecierpliwością na wysyp truskawek:) Jest ono wilgotne i ma pyszny, maślany smak właśnie dzięki kruszonce. A co najważniejsze - jest mega proste w wykonaniu, bo mieszamy ze sobą na raz wszystkie składniki (oprócz owoców)!
Jeśli ktoś woli ciasto bez kruszonki, to gorąco polecam mój przepis nr 2 [klik!], który jest nieco dłuższy w wykonaniu, ale ciasto wychodzi równie smaczne i wilgotne. Przepis nr 2 to idealne ciasto dla dzieci - złapać kawałek ciasta i biec, czy bawić się dalej. Nad kruszonką trzeba już usiąść spokojnie, a to czasem nie lada wyczyn :) Już bez przedłużania - zapraszam po przepis!
Potrzebujemy na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki,
- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jaja,
Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru lub inne owoce według uznania.
Kruszonka:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 80g miękkiego masła.
Składniki mieszamy ręką do czasu powstania grudek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce. Wykładamy na kwadratową blaszkę (28x28 lub 22x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy ciasno obok siebie rabarbar delikatnie wciskając go w w ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 minut w 180*C.
Smacznego!
Uwielbiam kruszonkę! <3 I ten rabarbar... Chyba dzisiaj będę piekła ciasto :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Daj znać, czy wyszło dobre :)
UsuńApetyczne ;) Chyba i ja się na takie skuszę ;)
OdpowiedzUsuńOoo super przepis :D Będę piekła w sobotę :D :*
OdpowiedzUsuńpotwierdzam - ciasto jest pyszne, przepis wisi na lodówce :) dzięki za podzielenie się
OdpowiedzUsuńpamiętam jak byłam mała, że uwielbiałam ciasto z rabarbarem, pod warunkiem, że wyciągałam z niego rabarbar xD teraz uwielbiam i jem w całości, pyszotka :)
OdpowiedzUsuń