środa, 31 lipca 2013

mój wakacyjny hit - faszerowana cukinia

Witam.
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne danie, które w okresie wakacyjnym gości u mnie dosyć często. Ten przepis chciałam pokazać Wam już w zeszłym roku - miałam nawet zrobione zdjęcia, tylko bez tego najważniejszego, czyli bez zdjęcia potrawy gotowej do jedzenia. Powód jest jeden - gdy cukinia była już gotowa, wszyscy rzucali się na nią a ja zamiast cyknąć najpierw zdjęcie, zajadałam w najlepsze :D I tak za każdym razem. Udało mi się to, kiedy sezon na cukinie mijał, więc dzielenie się tym przepisem wtedy wydawało mi się bez sensu.

Przepis zaczerpnęłam z internetu, jednak teraz nie jestem w stanie powiedzieć skąd...

FASZEROWANA CUKINIA!

Czego potrzebujemy:
- 2 duże cukinie (lub 1 duża + 2 małe ;)
- 1 duża cebula,
- 200g mięsa mielonego,
- 150g pieczarek,
- 1 por (biała część),
- 1 torebka ryżu,
- 1 kostka rosołowa,
- 200g startego żółtego sera,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- oliwa z oliwek,
- do smaku sól i pieprz.
Wykonanie:
I. Ugotuj 1 saszetkę ryżu.
II. Cukinie przepoławiamy i wydrążamy miąższ. 
III. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz mięso mielone. Podsmażyć.
IV. W 0,5l wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i wlać na patelnię.
V. Dodać ryż oraz pokrojoną drobno cukinię. Dusić na małym ogniu aż woda odparuje i całość stanie się zbita.
VI. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zdjąć z ognia.
VII. Cukinie nafaszerować i posypać startym żółtym serem.
VIII. Piec w temperaturze 160*C przez ok. 50 minut.
I już upieczone cukinie!
Polecam bo danie jest naprawdę pyszne!
Smacznego!

56 komentarzy:

  1. uwielbiam cukinię, szczególnie z ryżem i piersią :D
    Fajny pomysł na obiad, pewnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm..pycha <3 Z takim farszem jadłam bakłażana, a teraz muszę spróbować cukinie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooooooooo :) wygląda przepysznie, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba zrobię, bo u mnie cukinii nie brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej kuchni leżu właśnie cukinia i czekała na taki właśnie przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio jadłam cukinie ale chyba stwierdzam ze to nie jest mój smak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię cukinię, będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinia jest pycha ja uwielbiam placuszki z nią ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cukinię, ale mięso mielone mnie brzydzi :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cukinię, choć nie przepadam za mięsem mielonym, to przepis zanotuję i postaram się zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada przepysznie :)
    W takim wydaniu jeszcze cukini nie jadłam ale mysle ze wyprobuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja mama robi podobną i racja - pychota! właśnie dzisiaj będę się nią zajadać :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukinię<3 ale ta w ogródku jeszcze jest za mała, niech szybciej rośnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja podkradłam siostrze z ogródka, bo u mnie malutka jak palec ;)

      Usuń
  16. Ja dopiero w zeszłym sezonie odkryłam magię cukinii :) Na pewno skuszę się na zrobienie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj ty to wiesz co jest dobre, mój ulubiony farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mama ostatnio mówiła, że zjadłaby cukinię więc muszę jej pokazać ten przepis :D Wygląda mega smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam faszerowane cukienie - sama tez co jakiś czas takie robię :)
    Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  20. przyznam szczerze,że jadłam cukinie kilka razy i hm... okazało się,że jest to rzecz,której mój organizm nie toleruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba przyznać, że ma dość specyficzny smak ;)

      Usuń
  21. Ależ właśnie zrobiłam się głodna;)

    OdpowiedzUsuń
  22. kocham <3 ale ja robię ciut inny farsz ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda to fantastycznie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej! Mniam, na pewno skorzystam z Twojego przepisu ;))

    _______
    http://mademoiselleevebloguje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam! Dzięki za inspirację, na pewno w najbliższych dniach cukinia pojawi się na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. A wyjdzie mi jak zrobię bez mięsa? :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Super leżą u mnie na balkonie i proszą o jedzenie już będzie jutro obiadek a reszta na pasztet. Dzięki za pomysl

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja nie mam cukinii :-( muszę gdzieś zakupić, bo wygląda pysznie :-) Jak zwykle robisz smaka :-P P.Dz.

    OdpowiedzUsuń
  29. uwielbiam faszerowaną cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie wygląda na skomplikowane danie :)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. normalnie zgłodniałam! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Też takie lubię! Pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Widok brudnego widelca ,,,

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam faszerowane cukinie! Nie robiłam nigdy wersji z ryżem, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Kiedyś miałam fazę na taka cukinie i robilam bardzo często. Tak nam się przejadła, ze od ponad roku nie robię :p

    OdpowiedzUsuń
  36. Moja Bratanica ją robi podobno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda smakowicie. Jako, że lubię i cukinię i tego typu farsz w najbliższym czasie sobie zaserwuję takie cosik ;p Bardzo się cieszę, że poznałam Ci osobiście, a nawet mogłam obok Ciebie siedzieć. Nadal jestem podekscytowana ;p

    OdpowiedzUsuń
  38. Koniecznie musze wyprobowac ten przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  39. uwielbiam cukinie w każdej postaci, również faszerowaną :) jedna właśnie leżakuje w kuchni i robi smaka, więc z przyjemnością ją nafaszeruje :D
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator