Witam.
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne danie, które w okresie wakacyjnym gości u mnie dosyć często. Ten przepis chciałam pokazać Wam już w zeszłym roku - miałam nawet zrobione zdjęcia, tylko bez tego najważniejszego, czyli bez zdjęcia potrawy gotowej do jedzenia. Powód jest jeden - gdy cukinia była już gotowa, wszyscy rzucali się na nią a ja zamiast cyknąć najpierw zdjęcie, zajadałam w najlepsze :D I tak za każdym razem. Udało mi się to, kiedy sezon na cukinie mijał, więc dzielenie się tym przepisem wtedy wydawało mi się bez sensu.
Przepis zaczerpnęłam z internetu, jednak teraz nie jestem w stanie powiedzieć skąd...
Czego potrzebujemy:
- 2 duże cukinie (lub 1 duża + 2 małe ;)
- 1 duża cebula,
- 200g mięsa mielonego,
- 150g pieczarek,
- 1 por (biała część),
- 1 torebka ryżu,
- 1 kostka rosołowa,
- 200g startego żółtego sera,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- oliwa z oliwek,
- do smaku sól i pieprz.
Wykonanie:
I. Ugotuj 1 saszetkę ryżu.
II. Cukinie przepoławiamy i wydrążamy miąższ.
III. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz mięso mielone. Podsmażyć.
IV. W 0,5l wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i wlać na patelnię.
V. Dodać ryż oraz pokrojoną drobno cukinię. Dusić na małym ogniu aż woda odparuje i całość stanie się zbita.
VI. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zdjąć z ognia.
VII. Cukinie nafaszerować i posypać startym żółtym serem.
VIII. Piec w temperaturze 160*C przez ok. 50 minut.
Smacznego!
uwielbiam cukinię, szczególnie z ryżem i piersią :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad, pewnie spróbuje :)
Mmm..pycha <3 Z takim farszem jadłam bakłażana, a teraz muszę spróbować cukinie .
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam :D
UsuńOooooooooooo :) wygląda przepysznie, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię, bo u mnie cukinii nie brakuje.
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni leżu właśnie cukinia i czekała na taki właśnie przepis :D
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam cukinie ale chyba stwierdzam ze to nie jest mój smak:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię, będę musiała wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCukinia jest pycha ja uwielbiam placuszki z nią ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, ale mięso mielone mnie brzydzi :D
OdpowiedzUsuńkurczak dla Ciebie powinien być ok ;)
UsuńUwielbiam cukinię, choć nie przepadam za mięsem mielonym, to przepis zanotuję i postaram się zrobić.
OdpowiedzUsuńw taki razie zrób z kurczakiem ;)
UsuńWyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze cukini nie jadłam ale mysle ze wyprobuje przepis ;)
moja mama robi podobną i racja - pychota! właśnie dzisiaj będę się nią zajadać :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię<3 ale ta w ogródku jeszcze jest za mała, niech szybciej rośnie;)
OdpowiedzUsuńja podkradłam siostrze z ogródka, bo u mnie malutka jak palec ;)
UsuńJa dopiero w zeszłym sezonie odkryłam magię cukinii :) Na pewno skuszę się na zrobienie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pychotka!
OdpowiedzUsuńLubię cukinię :)
OdpowiedzUsuńOj ty to wiesz co jest dobre, mój ulubiony farsz:)
OdpowiedzUsuńMama ostatnio mówiła, że zjadłaby cukinię więc muszę jej pokazać ten przepis :D Wygląda mega smacznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane cukienie - sama tez co jakiś czas takie robię :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
przyznam szczerze,że jadłam cukinie kilka razy i hm... okazało się,że jest to rzecz,której mój organizm nie toleruje.
OdpowiedzUsuńtrzeba przyznać, że ma dość specyficzny smak ;)
UsuńAleż właśnie zrobiłam się głodna;)
OdpowiedzUsuńkocham <3 ale ja robię ciut inny farsz ;)
OdpowiedzUsuńjaki? pisz mi tu!
UsuńWygląda to fantastycznie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej! Mniam, na pewno skorzystam z Twojego przepisu ;))
OdpowiedzUsuń_______
http://mademoiselleevebloguje.blogspot.com/
Mniam! Dzięki za inspirację, na pewno w najbliższych dniach cukinia pojawi się na moim stole :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA wyjdzie mi jak zrobię bez mięsa? :)
OdpowiedzUsuńteż powinno być dobre!
Usuńmożesz dodać jeszcze paprykę i np. więcej ryżu
UsuńSuper leżą u mnie na balkonie i proszą o jedzenie już będzie jutro obiadek a reszta na pasztet. Dzięki za pomysl
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy ;)
UsuńA ja nie mam cukinii :-( muszę gdzieś zakupić, bo wygląda pysznie :-) Jak zwykle robisz smaka :-P P.Dz.
OdpowiedzUsuńpogadaj ze mną, to będziesz miała ;)
UsuńSuper :-) Oj pogadam :*:*P.Dz.
Usuńwow wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowaną cukinię!
OdpowiedzUsuńja również! ;)
UsuńNie wygląda na skomplikowane danie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
jest proste, więc do dzieła!
Usuńnormalnie zgłodniałam! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż takie lubię! Pychota :D
OdpowiedzUsuńWidok brudnego widelca ,,,
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane cukinie! Nie robiłam nigdy wersji z ryżem, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam fazę na taka cukinie i robilam bardzo często. Tak nam się przejadła, ze od ponad roku nie robię :p
OdpowiedzUsuńMoja Bratanica ją robi podobno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Jako, że lubię i cukinię i tego typu farsz w najbliższym czasie sobie zaserwuję takie cosik ;p Bardzo się cieszę, że poznałam Ci osobiście, a nawet mogłam obok Ciebie siedzieć. Nadal jestem podekscytowana ;p
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze wyprobowac ten przepis :)!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie w każdej postaci, również faszerowaną :) jedna właśnie leżakuje w kuchni i robi smaka, więc z przyjemnością ją nafaszeruje :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A