Hej Kochani!
Ciasto ze śliwkami to sezonowe ciasto, które powinno się robić częściej. A dlaczego? Bo jest ono mega pyszne i bardzo proste w wykonaniu. To ciasto, które wyjdzie tylko w sezonie letnim, bo z zamrożonych śliwek niestety zrobi się ciapa... jest to przepis, który dostałam od znajomego już bardzo dawno a ostatnio skorzystałam z niego ponad 10 lat temu... Dopiero w tym tygodniu przypomniałam sobie o jego istnieniu. Jest to najlepszy według mnie przepis na jakąkolwiek kombinację ciasta ze śliwkami! Jest kruche ciasto, owoce, delikatna pianka. Mmmm... Zapraszam!
Ciasto:
- 3 szkl. mąki,
- 1 kostka margaryny 250g,
- 3 łyżki cukru,
- 5 żółtek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Beza:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Oraz 1kg śliwek i cynamon.
Wykonanie:
I. Zagnieść składniki ciasta. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki. Resztą ciasta starannie wylep blachę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180*C.
II. Schłodzone białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, porcjami syp cukier aż piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania wsyp mąkę i wymieszaj ciasto.
III. Śliwki omyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Ułóż owoce na podpieczonym spodzie miąższem do góry i posyp cynamonem. Na wierzchu rozłóż pianę. Ciasta z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i posyp wierzch ciasta.
Piecz 45 minut w 180*C.
Smacznego!
no to mi narobiłaś ochoty na ciasto :) daj teraz kawałek :D
OdpowiedzUsuńNie ma! Wszystko zjedzone od razu ;)
UsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi jest pyszne!
UsuńA czy zamiast śliwek można użyć rabarbaru?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale nie wiem, czy rabarbar tak "sklei" ciasto jak śliwki. Mam zamysł, żeby zrobić jeszcze z malinami. To byłby dopiero smak!
UsuńWygląda pysznie! Spróbuję i dam znać, czy wyszło :)
OdpowiedzUsuńczekam więc na znak :)
Usuń