Dziś na obiad młoda kapusta sporządzona zgodnie z zasadami diety dr. Dukana
Składniki:
- młoda kapusta, może być też pekińska,
- chude mięso - tutaj dałam udko z kurczaka obrane ze skóry,
- kilka pieczarek,
- 2 średnie pomidory,
- pół dużej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- por - biała część,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, maggi, ziarenko smaku lub jak kto woli.
Kapustę i mięso kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, solimy, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy ok. 15min.
Kroimy pieczarki, cebulę, czosnek i pomidory (obieramy najpierw ze skóry). Dodajemy wszystko do kapusty, gdy ta trochę zmięknie. Gotujemy dalej na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Gdy pomidory "rozlecą się" a kapusta i cebula będą miękkie - potrawa jest gotowa!
Mój mąż stwierdził, że niczym się nie różni od "normalnej" kapusty:-) Smacznego!
a ja dzis jadłam bigos pychota:)
OdpowiedzUsuń