Długo chodziła za mną pizza... ale na Dukanie musi minąć trochę czasu zanim znajdzie się lub wykombinuje przepis na pyszną pizzę.
Myślę, że z powodzeniem smakowałaby mojemu mężowi i szwagrowi - to największe łasuchy na pizzę ;-)
Podstawą pizzy jest pyszne ciasto. Idealnego przepisu szukałam długo aż znalazłam. Reszta składników jest dowolna, oczywiście zależy to od dnia waszej diety - protal lub protal z warzywami. Dziś dla mnie jest dzień PW:-)
Pizzę, którą zaprezentuję, powinno robić się w małym spodzie na tartę. Można użyć też małej tortownicy. Pamiętajmy wyłożyć naczynie papierem do pieczenia, wtedy nie będziemy mieć problemu z przywieraniem ciasta. Ja niestety posiadam tortownicę zwykłych rozmiarów i ciasto wychodzi bardzo cieniutkie (ok. 3mm), ale ja takie uwielbiam;-)
Przepis na ciasto:
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 1 łyżka otrębów pszennych,
- 1/4 kostki drożdży lub 1 op. drożdży instant,
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Ponadto:
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- przyprawa do pizzy,
- chuda wędlina,
- ser mozarella light oczywiście,
- surowe pieczarki,
- papryka,
- plasterki czosnku,
- cebula.
Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wylewamy na małą formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy przez ok. 20min.
Smarujemy delikatnie przecierem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy.
Nakładamy na ciasto: wędlinę, ser mozarella pokrojony w plastry lub wiórka, pieczarki, paprykę, czosnek, cebulę.... lub jak kto woli :-) W fazie protal można zrobić z wędliną, serem i czosnkiem - też wychodzi pyszna.
Wszystko wkładamy dalej na 15min do piekarnika i finito! Efekt na zdjęciu ;-)
P.S. zniknęła w całości...
na pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń