witam:-)
dziś będzie na słodko z racji zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych. Ja ciasta mam już gotowe a jednym z nich jest pyszne Cappuccino śmietankowe. Ciasto jest pyszne i nie za słodkie.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki Mokate Cappuccino
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250g masła
Bita śmietana:
- 1 l śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 10g żelatyny lub cały śmiatanfix
Przygotowanie:
1. Upiec jasny biszkopt: białka oddzielić od żółtek, następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy; nie przerywając ubijania dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka - całość ubijać 15 minut.
Do tak przygotowanej masy dodawać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną papierem) prostokątną formę 25x36cm (duża blacha). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia.
2. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy budyń: 0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, cappuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie zamieszać, podgrzewać ciągle mieszając do ponownego zagotowania, budyń schłodzić.
250g masła połączyć z zimnym budyniem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową - odstawić do lodówki.
3. Ubić śmietanę: 1 l śmietanki 30% ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencję wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (lub dodać śmietanfix), całość wymieszać.
Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietanę - włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta poprószyć wiórkami czekolady lub kakao.
Mniam, mniam...
Pozdrawiam i przypominam o moim rozdaniu!
mmmmm ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńSkąd masz tyle czasu i chęci, żeby co tydzień coś piec? Ja jak pomyślę o garach...brrr.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam piec :) A z Twojego przepisu chętnie skorzystam przy najbliższej okazji, bo na święta już mam popieczone wszystko :)
OdpowiedzUsuńNo nie... Jakbym miała mało pokus w domu, to jeszcze Ty mnie kusisz tutaj :P Ciasto prezentuje się pięknie i pewnie bosko smakuje.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) Jeszcze cappuccino - uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńmniaam:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie. :))
OdpowiedzUsuńmmm wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Muszę sobie zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńjak moglas mi to zrobic?
OdpowiedzUsuńi teraz musze isc sie umyc, bo sie poslinilam! :P
aleeee bym sobie zjadla!
:D dobre!
UsuńAle bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńale mi dziewczyno smaka narobilas :(
OdpowiedzUsuńpychota :) mniam
OdpowiedzUsuńżebym ja takie umiała robić :)
Uwielbiam takie ciasta gdzie test tak duuużo masy:D
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak u mnie by były już ciasta przygotowane, to do świąt by ich nie było! Część będzie robiona jutro, a część dopiero w niedzielę, bo w poniedziałek będziemy mieli gości i wypadałoby, żeby coś dla nich zostało ;)
no niestety... pyszne ciasta mają to do siebie, że szybo znikają :D
UsuńTeż go zrobiłam i też uwielbiam :D To już szósta jego obecność w moim domu.
OdpowiedzUsuńDo 1 l śmeitany daję 4 opakowania śmietan-fixu, bo 1 jest na 0,25 śmietany.
mniam mniam pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCzyżby przepis z opakowania waniliowego cappuccino Mokate? :D
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńmmm pychotka
OdpowiedzUsuńnie udała mi sie bita smietana :( wodnista konsystencja mimo dodania zelatyny i smietanfixu..czemu tak ? 1litr smietanki 30% za duzo..? musialam dodac 2 sniezki i dopiero zgestnialo
OdpowiedzUsuńmoże Twoja śmietana nie była schłodzona?
Usuńbyła schłodzona :(
OdpowiedzUsuńmam w piekarniku biszkopt ktory wyglada jak materac:) beda ciasta dwa:)
OdpowiedzUsuń