Witam.
Wiosna sprzyja... wypiekom! A wiosną jakie ciasto upiec? Oczywiście z rabarbarem i najlepiej takie, aby jak najbardziej przypominało to z dzieciństwa. Ja właśnie mam przepis na takie ciasto, więc muszę nim podzielić się z Wami. Jeden przepis na ciasto z rabarbarem już pojawił się na blogu [klik!] Dzisiejsze ciasto jest dłuższe w przygotowaniu, ale chyba jednak lepsze. Zapraszam!
Potrzebujemy:
- 400-500g rabarbaru,
- 4 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżeczki cukru do posypania ciasta przed upieczeniem.
Wykonanie:
I. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórek i tniemy na małe (ok. 3cm) kawałki.
II. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
III. Mieszając ręcznie łyżką, dodajemy porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
IV. Ciasto wkładamy do kwadratowej formy (28x28), układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy zwykłym cukrem.
V. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i przy otwartym piekarniku zostawiamy go jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wychodzi idealne - wilgotne, lekkie, nie za słodkie, ale też nie za
kwaśne. Najlepiej smakuje na drugi dzień (z zimnym mlekiem), jednak
znika z prędkością światła :) Pychota!!! Jak to dobrze mieć rabarbar na działce ;)
Pozdrawiam :*
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAaa! Dzisiaj mi się śniło, że rwałam rabarbar u babci w ogrodzie, bo miałyśmy piec ciasto, a tu proszę - Kulka już upiekła :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem...
OdpowiedzUsuńTakie samo tylko z jabłkiem nasza mama zawsze piekła :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
to jest smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Moja mama robi ciasto z rabarbarem jeszcze inaczej- układa go na wierzchu, a potem polewa polewą z białej czekolady-pychota!
OdpowiedzUsuń"Ślinka leci" a u mnie brak rabarbaru i nici z pieczenia. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńommomommm <3
OdpowiedzUsuńJestem fanką rabarbaru :) najbardziej lubię surowy maczany w cukrze :)Ostatnio nawet dowiedziałam się, że to WARZYWO! a 25 lat żyłam w przekonaniu, że owoc :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem ;d w sumie to nigdy nie lubiłam rabarabaru ;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj upiekłam ciasto, tyle, że drożdżowca z rabarbarem - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta lekko kwaskowe. jestem na diecie więc takie przyjemności odpadają ale rabarbar dodaję do koktajli z bananem. mniamm
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem, tyle ze ja na wierzch daję albo ubite bialka i kruszonkę albo budyn :)
OdpowiedzUsuńNie mniej teraz ponoc musze przejsc na dietę bezglutenową i chyba sie poplacze bez ciast.. musze poszperac w necie czy sa jakies maki bezglutenowe :/
Ostatnio upiekłam murzynko-sernik i był przepyszny :D Za ciastami z owocami nie przepadam...
OdpowiedzUsuńPyszności. :) Jadłam kiedyś takie ciacho. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem;)
OdpowiedzUsuńZa rabarbar kocham maj. Też dzisiaj piekłam placek z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie średnio przepadam za ciastem z rabarbarem, ale kompot wypiję :)
OdpowiedzUsuńAch, smaki dzieciństwa... :) Zgłodniałam! :D
OdpowiedzUsuń