Z racji tego, że zbliżają się Święta - najwyższy czas na pieczenie pierników!
Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach bądź szklanych naczyniach. Nie stracą wtedy na świeżości.
Składniki:
- 200g mąki pszennej + ok. 100g do dosypywania
- 200g mąki pełnoziarniste
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 100g cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 jajka
- 150g masła
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, kakao i cukrem pudrem (cukru pudru można dodać więcej, ponieważ ciasto nie wychodzi bardzo słodkie).
Dodajemy miód, jajka i pokrojone w kostkę masło.
Zagniatamy ciasto. Przestrzegam Was od razu, że trzeba dosypywać cały czas mąki pszennej, bo inaczej nie oderwie się rąk od ciasta :-)
Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkujemy i i wycinamy dostępnymi foremkami, np. serca, misie, gwiazdki itp.
Pierniczki pieczemy ok. 8-10 min - zależy to od wielkości ciasteczek. Ja miałam małe foremki ale piekłam 10 min.
Upieczone ciasteczka można dekorować polewą czekoladową bądź lukrem, ale same też są dobre:-)
Smacznego!
W moim domu zajmują szczególne miejsce :-)
pyszne i napewno swietnie smakuja
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPierniki, również się muszę wziąć za pieczenie ciasteczek..ale kruchych ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!♥
OdpowiedzUsuńobiecuję zrobic! ;D
OdpowiedzUsuńobserwuje!
zrobię na Święta :) super słoiki!
OdpowiedzUsuńtroszkę tak :)
OdpowiedzUsuńSłoiki są po miodzie :-)
OdpowiedzUsuńlubię! jak co roku zabieram się za nie 2 tygodnie przed świetami,aby zdażyły chwilę poleżakować;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Pychotka,ja uwielbiam zapach pierniczków,dawniej piekło się takie i wieszało jako ozdoba choinki,ja podjadałam:D
OdpowiedzUsuńFajne słoje, jak co roku na święta przede mną pieczenie pierniczków - w tym roku wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie:)