Przepis pochodzi od koleżanki Bogusi, która była tak dobra i go udostępniła :-)
Z ciasta można zrobić 10 pysznych kajzerek. Jeszcze gorące posmarujmy prawdziwym masłem - mmmmm....... pychota, rozpływają się w ustach.
Ja zazwyczaj robię i to i to - trochę bułek z parówką i trochę kajzerek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6g) lub 12g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą (drożdże rozpuścić w letniej wodzie) i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od stolnicy.
Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut! Jest to bardzo ważne!
Ciasto zostawić na 10 minut, aby odpoczęło, potem ponownie wyrabiać przez 5 minut.
Ciasto powinno być elastyczne o konsystencji plasteliny. Takie ciasto przełożyć do naczynia posypanego mąką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja przykrywam ciasto ściereczką i chowam pod kołdrę :-)
![]() |
wyrośnięte ciasto |
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę (jeśli ktoś woli bułki kajzerki zamiast bułek z parówką) lub zawinąć w ciasto parówki. Ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem przez 45 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 225 *C.
SMACZNEGO!!!
pychotka :) uwielbiam takie rzeczy :D
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) szkoda tylko że dosyć czasochłonny i mało spontaniczny:P ja czasem robię parówki w cieście francuskim - jest szybciej
OdpowiedzUsuńNaszła mnie teraz ochota na to :D
OdpowiedzUsuńmniam! aż ślinka cieknie ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :3
wygląda niesamowicie smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmało twórcze, bo w najprostszej postaci są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńdziś robiłam coś podobnego na obiad :)
OdpowiedzUsuńDawno już tego nie jadłam, ale chyba znów przyrządzę w najbliższym czasie :D
OdpowiedzUsuńRobię na szybko - w cieście francuskim - z Biedrony :)
OdpowiedzUsuń