piątek, 17 lutego 2012

Pyszny sernik z brzoskwiniami

Dziś na osłodę pyszny sernik z brzoskwiniami na olejowym cieście. To najlepszy sernik, jaki do tej pory jadłam!




Składniki na ser:
- 1 wiadereczko litrowe sera (najlepiej włoszczowskiego),
- 1 puszka brzoskwiń - odsączyć,
- 15 dag masła roślinnego,
- 8 jajek: 4 całe + 4 żółtka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 mały zapach pomarańczowy lub cytrynowy,
- 1 budyń śmietankowy.

Składniki na ciasto:
- 4 duże lub 5 średnich jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,

Ponadto:
- zwykłe kakao (np. Decomoreno),
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta.

Najpierw przygotowujemy ser:
Do naczynia włożyć masło + cukier i urobić mikserem (zmiksować). W czasie miksowania dodawać najpierw 4 żółtka a następnie 4 jajka całe oraz budyń, zapach i na końcu dodawać ser.


Przygotowanie ciasta:
Mikserem ubijamy (w robocie miksujemy) całe jajka z cukrem. Następnie wsypujemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia. Potem wlewamy olej i ponownie resztę mąki. Wszystko dobrze wyrabiamy na gęstawą, lejącą masę.



Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (papier do pieczenia za bardzo nasiąknie i rozmięknie), Wysmarować ją lekko olejem i posypać mąką. Zawsze dawałam folię aluminiową na spód a teraz dałam papier i nie polecam...

Na blaszkę wylewamy ok. 2/3 ciasta i równo go rozprowadzamy - ciasto jest bardzo gęste. Ciasto posypujemy kakao i wylewamy cały ser. W ser wkładamy kawałki (cięte wzdłuż) brzoskwiń, zanurzamy je w serze. Na koniec ser polewamy cieniutko resztą ciasta - ciasto jest gęste, więc bądźmy cierpliwi:-)

Jak widać na zdjęciu ciasta nie starczyło mi do polania całego sera:

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190*C, pieczemy ok. 1h10m - do osiągnięcia złotego koloru.


Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego!

23 komentarze:

  1. po wczorajszym pączkowym szaleństwie na słodkie nie mam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka poleciała:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik i na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda smakowicie lecz za dużo słodyczy w ostatnim czasie a potem człowiek wygląda jak hipcio;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham sernik! Nie podoba mi się ten olej w składzie (za tłusto). Ja swój przepis tak zmodyfikowałam, żeby był jak najchudszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! ale bym zjadła.. :)))

    p.s. proszę wyłącz weryfikację obrazkową przy dodawaniu komentarzy bo to trochę uciążliwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, że piszesz, bo nawet nie wiedziałam a dopiero czytałam o tym na blogu:-)

      Usuń
    2. myślałam, że mam to pieroństwo wyłączone a jednak... w nowym interfejsie chyba nie da się tego zrobić więc przełączyłam na stary i dopiero tam wyłączyłam. masakra! dzięki :-)

      Usuń
  7. O rany, a za mną ostatnio sernik "chodzi" ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki :) Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam sernik! Od kilku dni za mną chodzi i będę musiała sobie go zrobić :) Pyszności!! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. sernik- oj to coś,,,. dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za sernikami ale ten bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi smaka na noc narobiłaś :D uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cóż to za prze pyszność pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that
    I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

    Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement
    you access consistently fast.

    Visit my web-site - buy proactol

    OdpowiedzUsuń
  15. What's up colleagues, how is all, and what you desire to say concerning this post, in my view its genuinely amazing designed for me.

    Look into my web blog - vigrx plus uk

    OdpowiedzUsuń
  16. I was able to find good information from your blog articles.


    Also visit my site smile for you teeth whitening reviews

    OdpowiedzUsuń
  17. I'd like to find out more? I'd love to find out some additional information.


    Also visit my web-site ... acai berry select

    OdpowiedzUsuń
  18. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you
    have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    Here is my page - dietrine

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator