Witam.
Przygotowania świąteczne idą pełną parą. Pewnie u Was też panuje świąteczne zamieszanie? ;)
Dziś upiekłam swoją pierwszą w życiu babkę cytrynową i oczywiście z tegoż to powodu chciałam tym faktem pochwalić się :D
Składniki:
- 4 duże jaja,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. cukru,
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 200g stopionej margaryny,
- starta skórka z jednej cytryny,
- sok z jednej małej cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.
Zaczynamy!
Rozpuścić margarynę i pozostawić do ostygnięcia.
Jaja (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Dodać ostygniętą margarynę, sok oraz skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (u mnie duża forma) wysmarowanej masłem oraz posypanej kaszą manną.
Piec w 180*C przez ok. 45 minut.
Lukier:
Zagotować w rondelku 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do gotującej śmietany dodać sok z cytryny oraz szklankę cukru pudru - wszystko wymieszać tak, aby nie było grudek.
Gdy lukier wystygnie i ładnie zgęstnieje polewamy nim ostudzoną babkę.
Gotowe!
Babka wyszła palce lizać!
A Wy pieczecie babki?
Pozdrawiam :*
Ale pięknie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, pewnie w smaku również jest niczego sobie:) Ja nie piekłam jeszcze żadnej baby i na razie nie mam w planach. Może kiedyś zbiorę się w sobie i wypróbuje.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :) u mnie w piekarniku babka marmurkowa się piecze a na swoja kolej czeka właśnie cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda ślicznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i chętnie bym przetestowała przepis, ale nie mam formy :/ może w przyszłym roku się dorobię ;)
OdpowiedzUsuńjuż kawałek poszedł :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! My w tym roku kupiliśmy :P
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) U mnie właśnie się piecze sernik i jabłecznik, babkę mamy ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj robiłam 3 Bita, a wcześniej babkę z piwem :)
WOW! A jak się robi babkę z piwem? :)
Usuńteż jestem ciekawa :D
UsuńAle pyszności :) Ja właśnie idę coś podziałać w kuchni :D
OdpowiedzUsuńU mnie babka już gotowa!:)
OdpowiedzUsuńJa też dziś upiekłam i też cytrynową :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę cytrynową :) Ja co prawda świąt nie obchodzę, ale upiekłam sobie urodzinowy sernik :D
OdpowiedzUsuńja nigdy jeszcze babki nie piekłam, ale narobiłaś chęci :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) O wiele lepiej niż te babki ze sklepu.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! Ja Ci nic nie polecę, ponieważ jestem mistrzem zakalców ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńA ja się nie moge zabrać do swoich baba
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :D u mnie dopiero dzisiaj pieczenie :)
OdpowiedzUsuńtak ja robię baby z tym ze ja olej do swojej dodaje zamiast margaryny :P ale równie pyszna i wilgotna nawet następnego dnia :P
OdpowiedzUsuńU mnie dwie baby już są, jeszcze blok i jakieś ciacho z budyńkiem i krówką ;)
OdpowiedzUsuńRobię identyczną, tylko bez lukru
OdpowiedzUsuń