Dawno, oj dawno nie było tutaj przepisu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach amerykańskie naleśniki. Przepis pochodzi z filmu "Przepis na życie". Ja lekko zmodyfikowałam go dodając cukier, bo wydawało mi się, że bez tego składnika ciasto byłoby nijakie.
Potrzebujemy na ok. 13 szt. małych naleśników:
- 3 jajka,
- 0,5 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- więcej niż 0,5 szkl. mleka,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 jabłko - może być też gruszka, ananas, brzoskwinia, maliny itp.
Najpierw przygotowałam owoce - u mnie średniej wielkości jabłko. Oskrobałam i pocięłam cienkie plastry wzdłóż całego jabłka a część z pestkami wycięłam małym kieliszkiem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, cukier i wszystko miksujemy. Całość łączymy z białkami i delikatnie mieszamy łyżką. Konsystencja jest lekka i puszysta.
Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej
patelni z wgłębieniami do naleśników. Ja takiej nie posiadam, więc
starałam się wylewać dosyć małe krążki.
Gdy brzegi lekko się zarumienią, kładziemy owoce i przewracamy na drugą stronę. Chwilę podsmażamy i gotowe!
Można lekko posypać cukrem pudrem.
Trzeba uważać podczas przewracania placków na patelni ponieważ ciasto jest dosyć lejące.
Naprawdę polecam, poniewaź naleśniki rozpływają się w ustach! Od razu mówię, żebyście najlepiej podwoiły składniki, aby starczyło dla wszystkich łasuchów ;)
Pozdrawiam :*
Mmmm lubię jabłka w cieście <3
OdpowiedzUsuńNiestety moi faceci nie, więc muszę obejść się smakiem :P
Mmm.. pycha ! <3
OdpowiedzUsuńU mnie w domu na takie coś z jabłkami mówi się racuchy :D Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńracuchy to co innego ;) a te są hamerykańskie naleśniki ;)
UsuńMi tez z racuchami sie skojarzylo- podobnie smakuje ?? Bo jak nie to przetestuje, jak tak to nie dla mnie ;)
UsuńJa uwielbiam tradycyjne nalesniki <3<3<3 dzis wlasnie zrobie z owocami :)
nie smakują jak racuchy, bo nie są z drożdżami ;) spróbuj Tonia są świetne!
UsuńPyyyyszotka :D
OdpowiedzUsuńMoja mamusia czasami takie robi :)
OdpowiedzUsuńU mnie się na nie mówi poprostu "Jabłka w cieście" :D Mmm dawno nie jadłam swoją drogą :P
OdpowiedzUsuńśrednio przyswajam tego typu rzeczy, po prostu po paru gryzach jest mi najzwyczajniej w świecie mdło,ale przyznam, że te prezentują się na prawdę smacznie i wzrokiem wpałaszowałam je w całości ;d
OdpowiedzUsuńmama mojej przyjaciółki kiedy zrobiła podobne, niestety się nie załapałam chociaż na degustację ;d
Wyglądają przepysznie! Kojarzą mi się z dzieciństwem- babcia mi takie serwowała jak byłam mała ;) Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń<3 uwielbiam!
OdpowiedzUsuńboze ale mi smaka teraz zrobilas :) napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńNie lubię z jabłkami, w ogóle nie potrzeba mi nic w środku ;) ale wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńmmm... szkoda, że nie mogę jeść takich rzeczy ;p
OdpowiedzUsuńJa robię coś podobnego, ale w cieście drożdżowym i smażę tak jak pączki, w głębokim tłuszczu. Baaardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńTo bardziej na racuchy wygląda :) hehe Ja jednak wolę standardowe amerykańskie pancakes :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńbyły! talerz od razu pusty ;)
UsuńBardzo fajny przepis, ja zawsze robiłamze startymi jabłkami, ale te wyglądają ciekawiej. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMhmmmm muszę je zrobić. Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, ale jako osoba będąca na diecie, mogę sobie tylko popatrzeć :)).
OdpowiedzUsuńpodrzuć mi kilka bez owoców :D
OdpowiedzUsuńno coś Ty! zaraz był pusty talerz :D
Usuńa nei możesz zrobić więcej? chora jestem :( zlituj się nade mną :D
Usuńmoja babcia robiła dziś tradycyjne racuszki - podrzucić Ci trochę? :)
Usuńwyglada przepysznie, chetnie kiedys skorzystam z tego przepisu:>
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Ja niestety na diecie jestem od paru miesięcy, więc raczej ich nie wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńznam ten ból - trzymaj się :*
Usuńwyglądaja cudnie, zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńaa lubię ;D są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. I to jabłko ;)
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam jak się robi takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńteraz już wiesz :D
UsuńMmm... Wyglądają apetcznie :)
OdpowiedzUsuń