Dziś podaję Wam przepis na pyszne i szybkie ciastom, bez skomplikowanych ruchów i składników ;) To szarlotka z budyniem!
Składniki na ciasto na dużą blachę:
- 3 szkalnki mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 2 kg jabłek,
- 200g margaryny lub masła,
- 5 jajek,
- 3 łyżki śietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy + tarta bułka do wysypania formy
Składniki na masę budyniową:
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka chłodzić w lodówce.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, margarynę i śmietanę - wyrabiać ciasto i dodawać po jednym żółtku. 1/4 ciasta włożyć do lodówki a resztą wyłożyć blachę (posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć lekko z soku i rozłożyć na ciasto.
Ze schłodzonych białek ubić pianę, później dodać po kolei budyń, cukier oraz cukier waniliowy, pamiętając o delikatnym mieszaniu łyżką. Otrzymaną masę wyłożyć równomiernie na jabłka.
Resztę ciasta schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch masy budyniowej.
Piec w temperaturze 180*C przez 60 minut.
Gotowe!
Polecam, bo ciasto jest naprawdę pyszne a wykonanie zajmuje 30 minut!Pozdrawiam :*
Narobiłaś mi apetytu ;)
OdpowiedzUsuńMmm.. kusisz ;D
OdpowiedzUsuńA przecież przed wakacjami trzeba dbać o diete ;)
a tak mi się ostatnio marzyła szarlotka z porcja lodów waniliowych,mmm:))
OdpowiedzUsuńjak kupie jabłka to robię:))
Mmm ale bym zjadła takie ciacho <3 Jak narazie muszę się zadowolić sucharkami ehhh.. :<
OdpowiedzUsuńa ja sie odchudzam :(
OdpowiedzUsuńz czego?!
UsuńSezon na szrlotke jest raczej jesienia kiedy sa pyszne polskie jablka, teraz sezona na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńale u mnie sezon na szarlotkę dopiero się rozpoczął ;)
Usuńaż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi teraz ochotę na taką szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńmmmm, ja zaraz moją szarlotkę wkładam do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńOjej uwielbiam szarlotkę :D Może kiedyś w końcu sama taką zrobię :P
OdpowiedzUsuńRobię prawie takie samo, tylko że zamiast budyniu dodaję kisiel i też jest pyszne :-) Następnym razem spróbuję z budyniem :-)
OdpowiedzUsuńwięc ja następnym razem zrobię tak jak Ty :D
UsuńNo to się zamienimy :-)
UsuńAha, i jeszcze do tej piany zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder, jakoś lepiej mi się łączy :-)
mmm uwielbiam szarlotkę ;)) narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńU mnie dietka, więc staram się unikać ciast, ale kusisz i to bardzo!:P
OdpowiedzUsuńSzybkie i smakowicie prezentujące się :D
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńJa oczywiscie mam pytanie, dopiero zaczynam przygode z kuchnia, wiec zrozumcie:) budyn ktory dodajemy do masy, to budyn w proszku, czy ugotowany??:)
OdpowiedzUsuń