Hej Kochani!
Jest tu ktoś, kto nie lubi muffinek?! Wątpię :) I dzieci i dorośli je uwielbiają! Jest tyle wariacji na ich temat, że za każdym razem jak je robię, mam dylemat, które wybrać. Zazwyczaj robię ciemne czekoladowo-bananowe, ale mam też super przepis na pyszne jasne bananowo-orzechowe z nutą wanilii. Robię je zawsze wtedy, gdy mam w domu mocno dojrzałe banany. My je uwielbiamy, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. Zapraszam więc na przepis!
Czego potrzebujemy:
- 2 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
oraz:
- 1 szkl. mleka,
- 0,5 szkl. oleju,
- 1 jajko,
- 0,5 pojemniczka zapachu waniliowego,
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 100g orzechów włoskich bądź laskowych,
dodatkowo, ale niekoniecznie:
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- szczypta soli.
Wykonanie:
I. Łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy składniki mokre. Banany rozgniatamy widelcem a orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
I. Łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy składniki mokre. Banany rozgniatamy widelcem a orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
II. Mieszamy i wykładamy ciasto do papierowych foremek na muffinki.
III. Muffinki pieczemy 30' w 200*
Smacznego!
Ciasta zostało mi troszkę więcej, dlatego świetnym rozwiązaniem okazały się aluminiowe foremki na muffiny i suflety z firmy Gosia.
Uwielbiam muffinki z orzechami. Gdy ciasto jest mięciutkie i wilgotne, orzechy fajnie łamią tę konsystencję. Banany i aromat waniliowy dodają słodyczy i charakteru, chociaż w efekcie finalnym babeczki nie są bardzo słodkie. Masło orzechowe i sól sprawiają, że chociaż minimalnie babeczki przypominają mi moje ulubione lody o smaku słonego karmelu...
Pozdrawiam :*
wyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPołączenie banana i masła orzechowego to zawsze strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, a duet banana i masła orzechowego jest zawsze udany :)
OdpowiedzUsuńPrzepisz zapisuję i za parę dni przystąpię do dzieła :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite te babeczki :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś apetytu tymi babeczkami. Chyba na dniach zrobię takie z jagódkami. :)
OdpowiedzUsuńMniam wyglądają bardzo smacznie :) ostatnio myślałam żeby zrobić bananowe babeczki ale pomysł całkowicie wypadł mi z głowy ;D więc teraz już na pewno muszę zrobić! ;)
OdpowiedzUsuń