Prawdopodobny początek eksploatacji rud oraz hutnictwa ołowiu w rejonie Chęcin można datować na początek XIV wieku. Historycy wiążą ten moment z lokacją Chęcin, z budowlami Kazimierza Wielkiego i wzmożoną eksploatacją kamienia budowlanego, czy działalnością Cystersów wąchockich. W XVII wieku Chęciny były ośrodkiem ustępującym pod względem wydobycia jedynie Olkuszowi. Zaczynają tu pracować huty gwareckie z metalurgią ołowiu, np. w Woli Murowanej.
W 1993 roku w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni (gmina Chęciny, woj. świętokrzyskie) zbudowano pierwszy piec szybowy na dmuch naturalny. Wydzielający się dwutlenek siarki był zbyt uciążliwy dla obsługi pieca, jak i dla zwiedzających. Ograniczono się jedynie do ułożenia stosu do prażenia i redukcji rud. Na pierwsze Wytopki Ołowiu w 1993 roku zbudowano inny piec według projektu prof. Wacława Różańskiego z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Piec ten opalany jest drzewem liściastym a rudny wsad wprowadza się na przemian z paliwem. Z wytopionego ołowiu, co roku od 33 lat podczas Wytopek Ołowiu wybija się ”talary chęcińskie”. Zapraszam na relację fotograficzna z tegorocznej edycji, która miała miejsce 29 czerwca.Monika Kulińska











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.